Blog
Blogs en nieuws

Ik verveel me zo!

Zondag 29 december 2019

‘Ik verveel me...’ 

Sommige kinderen kunnen zich moeilijk zelf vermaken en.... er zijn ouders die graag hun kinderen willen vermaken wanneer ze horen: ‘Mam. Ik verveel me, ik heb niks te doen’

Meedenken in oplossingen is helemaal prima natuurlijk wanneer je dat juist leuk vindt om dat te doen. Realiseer je wel dat het niet altijd hoeft. Liever soms juist niet. Het invullen van de ‘saaie’ tijd voor je kind doen we vaak onbewust. Uit liefde voor ons kind. 
En dat terwijl kinderen het juist nodig hebben om zo nu en dan zelf dingen te ontdekken door het zelf te doen. Wanneer we constant de vrije tijd van ons kind opvullen zullen ze nooit leren die vrije tijd zelf in te vullen. 
Vervelen is een prima manier om dat te leren. 

Vervelen? Je kunt het ook oplaadtijd noemen. Even geen prikkels of vermaak voor de hersenen. Die hebben het soms zo druk! Als er rust is en er niets is om over na te denken, niets is wat ze af gaat leiden, wat voor ze gepland is... dan gaat een kind fantaseren en krijgt het brein de ruimte om iets nieuws te bedenken. Vervelen lijkt iets passiefs maar stiekem gebeurd er op dat moment dus eigenlijk een heleboel in het hoofd van je kind. 

Vervelen heeft dus zeker ook voordelen: Je rust uit. Je leert denken in oplossingen. Je komt tot nieuwe ideeën en creativiteit. Kortom... vervelen is eigenlijk heel goed voor je! 

Vertel je kind dat het niet erg is dat hij zich eens verveelt. Dat heeft iedereen wel eens en zouden we meer moeten doen (ook volwassenen). 

En als je kind het echt niet meer weet... Maak een verveelpot... of ruim samen het speelgoed op. Wedden dat je kind iets tegenkomt waarmee direct gespeeld moet worden of dat hij of zij uiteindelijk zelf toch nog iets bedenkt om vooral niet op te hoeven opruimen haha :)

Tussen alle uitdagingen door mag je kind dus best even uitrusten. Of vervelen, of hoe je het ook noemt. Gewoon even he-le-maal niks doen. Of juist heel veel als je kind ineens zelf gaat ontdekken haha. 

En... jij? Mag jij je zo nu en dan ook eens vervelen?

Want weet dat soms... heel soms... je kind zo ‘vervelend’ is omdat het je kind daarmee eigenlijk wil zeggen... ‘Sta je even met me stil lieve papa of lieve mama. Je gaat maar door. Neem je even pauze... neem je even de tijd om met mij mee vertragen’