Blog

Het ontbrekende puzzelstukje

Zaterdag 25 december 2021
Het is 1e Kerstdag en we zijn op bezoek bij mijn ouders. Mijn zus, zwager en kinderen zijn er ook. Na een heerlijke gezamenlijke brunch komt er een puzzel op tafel. Niet iedereen blijft zitten. Maar ik hou hier dus echt van. Lekker met z’n allen aan tafel, werken aan de zelfde taak. Een puzzel van 1000 stukjes met een afbeelding van een Eiffeltoren. Ik hou er van om samen dingen doen, samen creëren. In dit geval een puzzel dus, maar het kan eigenlijk alles zijn. En ondanks de 6 speurneuzen aan tafel hebben hem niet afgekregen die middag. 
 

Is dat dan jammer?

Ik vind van niet. In dit geval ging het me niet om de uitkomst, het doel of het resultaat.
Het doel was de reis ernaartoe. Met mooie gesprekken, leuke anekdotes, liefdevolle verbindingen, vele inzichten en het plezier onderweg.
 
Welk spel vind jij leuk om te spelen? Is dat het leggen van een puzzel of speel je liever een ander spel? En als je dan op dreef bent. Ben je dan doelgericht? Moet de puzzel af en volgens het plaatje? Speel je liever een game met voorspelbaarheid? Ga je voor de makkelijke en bekende weg? Sta je open voor nieuwe spellen? Heb je je eigen regels of volg je ze nauwkeurig op? Gaat het om de lol en om het proces of juist om het winnen? Of hou je helemaal niet van spelletjes? 
 
Ik ben benieuwd naar je antwoorden. En als je naar je kind kijkt… Wat is zijn spel en hoe pakt hij het aan? Welke strategie heeft de voorkeur. En komt je dat misschien bekend voor ;)
Het vertelt namelijk heel veel over hoe je kind ook de dingen in het dagelijkse leven aanpakt. Wat laat hij zien? En wat laat jij zien? Het geeft je heel veel inzicht hoe je dat zelf voor doet.
 
Note; Als (kinder)coach ben ik ook regelmatig aan het puzzelen. Meestal metaforisch dan. We hebben dan wel een duidelijke hulpvraag op tafel liggen met doel, maar de reis ernaartoe is zeker zo waardevol. We stellen de navigatie in, we starten de bus en gaan. Soms hebben ze een zetje nodig, willen ze graag hulp. Welke obstakels komen ze onderweg tegen, wat is hun tactiek, wat hebben ze nodig als de auto even stilvalt en hoe kunnen ze weer op de route komen. Wat zien we allemaal onderweg. Welke oplossingen in de vorm van puzzelstukjes dienen zich aan. Welke pakken ze op en passen ze toe. Past het of toch niet. Het proces is minstens zo belangrijk weet ik inmiddels. We ontdekken dan samen heel veel missing pieces die met elkaar het grotere geheel zoveel meer compleet maken. Ik hou er juist van om die ontbrekende onbelichte delen op te zoeken en ze in het licht te zetten. Ze mogen het zelf ontdekken. Zelf het stukje oppakken en leggen. It’s always the small pieces that makes the big picture.
 
Heb je een vraagstuk waar je in vast loopt en wil je graag dat ik met je meekijk naar wat er ontbreekt? Ik kan je helpen met de blind spots en alles met elkaar verbinden. Ik kan samen met jou of je kind dat ene puzzelstukje vinden en op tafel leggen. Bel me, vul het contactformulier in of mail naar suzanne@coachopstelten.nl
 
#coachopstelten #atelieropstelten #kindercoach #coach #volwassencoach #kerstdag #tradities #puzzleme #missingpieces #speeleenspelletje #spelendleren #creativiteit #verruimjeblik #blindevlek #gedragisaltijdlogisch #positiviteit #playtime