Blog
Blogs en nieuws

Wat wil jij later worden?

Donderdag 25 maart 2021
Wat wil jij later worden?
Ik kreeg een reminder van Facebook. Een foto van mijn zoon van 5 jaar terug, een ukkie nog. Op de foto zie je hem liggen in bed, in slaap, maar hij had duidelijk nog gespeeld in bed. Zijn bedlampje nog aan, zijn eigen lampje was inmiddels uit na een dag ‘hard werken’. Ik maakte snel een foto. En eigenlijk zegt deze foto alles... en dat zag ik vandaag pas echt….
 
Wanneer je op latere leeftijd nog steeds niet weet wat je graag zou willen doen ‘als je later groot bent’ helpt het bijvoorbeeld om te kijken naar wat je als kind leuk vond om te doen. En al ben je al heel wat, wat wilde je graag worden als kind? Waar kon je uren mee zoet zijn? Waar ging je aandacht naar toe of je hart sneller van kloppen? En waar je nu mee bezig bent, wanneer je last hebt van uitstelgedrag. 
 
Zo was tekenen vroeger echt mijn ding. Als kind was ik al creatief bezig, zo had ik een groot rechtvaardigheidsgevoel en was ik erg begaan met de kinderen die het lastig hadden. En zelfs nu ben ik een blog aan het typen terwijl ik eigenlijk mijn uren nog moet invoeren in de boekhouding. Oeps. En ooit schrijf en illustreer ik dus nog een boek zoals je zult begrijpen. 
 
Het zijn allemaal richtingaanwijzers om uit te komen bij datgene wat je bijdrage is aan deze wereld. En zo kreeg ik vandaag dus deze dankbare herinnering, een foto van mijn zoon als jongetje nog. Een subtiele reminder dat de keuzes die hij nu maakt de juiste zijn! 
 
Als klein jongetje wist hij al heel lang wat hij wilde gaan doen later als hij groot zou zijn. 'Boer', zei hij dan. Omdat dit niet onmogelijk, maar best lastig is wanneer je van huis uit geen boerderij hebt, werd dit plan nog wat bijgesteld. De tractortjes bleven, van trapauto tot Siku en Brüder. En hij heeft heel wat leren klompen versleten. Begin dit jaar kwamen daar een paar stoere laarzen met stalen neuzen bij en kon hij niet wachten tot hij 16 zou zijn, zodat hij met T-rijlessen kon beginnen.

Ongeveer een maand geleden maakte hij eindelijk de overstap van Havo 4 naar het MBO en dat halverwege het schooljaar. Het is een pientere jongen, maar wel een die met zijn handen wilde werken en in liever in een andere omgeving. Hij ging met steeds meer tegenzin naar school (als dat al kon) en met zijn cijfers wilde het ook niet zo vlotten. ‘Waarom zou ik dat doen als ik er toch niets mee ga doen’, kwam steeds vaker als antwoord. Want hij wist wat hij wilde. De lessen op school waren voor hem alleen nog interessant wanneer er een ‘dikke Fendt’ voorbij kwam rijden.
Samen met school hebben we gekeken naar wat beter bij hem zou passen. En eigenlijk kwam hij hier helemaal zelf mee en had hij al voor ons uitgezocht waar dat hij zich kon laten scholen tot vakbekwaam medewerker Loonwerk. 
Met goede begeleiding kon hij de overstap maken naar het MBO. Na 3 jaar wil hij daar nog wel een specialisme aan toevoegen, dat heeft ie al allemaal zo bedacht. Het gaat om nu. Nu mag hij stage lopen bij een loonbedrijf in de buurt (zelf geregeld) en daar springt ie ’s morgens zijn bed voor uit. Ook de vroege trein naar Roermond is geen probleem op de dagen dat hij terugkomdagen of (praktijk)lessen heeft.
 
Ik ben blij dat hij het naar school gaan weer als leuk ervaart. En soms gaan dingen zo snel dat je er bijna aan voorbij loopt. En als ik dan vandaag deze foto terug zie, liet hij ons toen al zien wat hij eigenlijk het allerliefste wilde. Ik was het zelfs vergeten, hoe hij vaak ’s nachts stiekem speelde. Een lampje erop zodat het werk door kon gaan, ook als hij naar bed moest. Zelfs als hij sliep. Zo vertelde hij zijn verhaal. Toen al. En zo’n foto voelt dan even als een subtiele hint dat het echt de goede keuze is die hij nu maakt door dit te gaan doen!
 
Gisteren kwam hij met zijn handen (en gezicht) onder het smeer thuis. Vies en vrolijk. Hij vertelde honderduit over een pomp vervangen… bla bla bla. Elke dag is weer anders. Hij leert zoveel op het moment, in de praktijk. En hij leert ons ook iets. Bij het onderschrift stond toen #sweetdreams Laat ze die sweet dreams uitkomen en hou het niet alleen bij dromen. Zet een lichtje op datgene waar je hart naar uitgaat en GO FOR IT. 
 
Een hele fijne dag! En jij… Wat deed jij graag als kind? Welke dromen had jij?

#coachopstelten #kindercoach #followyourheart #creatiefcoachen #sweetdreams #atelieropstelten #blog #gedragisaltijdlogisch #holistischekijk #watiklaterwordenwil #nieuwestart #smile