Blog
Blogs en nieuws

Reminder

Vrijdag 21 februari 2020
Ik hoorde het mezelf weer net iets te vaak zeggen. ‘Denk hier aan. Daar aan’. Ik was hun reminder voor alles waar ze zeker aan moesten denken en niet vergeten voor ze de achterdeur uit liepen.
Is dat mijn verantwoordelijkheid? Nee. Uit liefde voor mijn kinderen wilde ik ze zo graag ‘helpen’ of behoeden voor ongemakkelijke situaties. Maar daarmee ontneem ik ze wel de kans om het zelf te leren. Het op hun eigen manier te doen. Misschien niet altijd de meest makkelijke. Wat mag je verwachten dat je kind al kan op zijn leeftijd? Vaak kunnen ze al meer dan jij denkt.

Dus sinds een aantal weken staat deze checklist bij ons weer op de achterdeur geschreven. Stop ik geen boterhammen meer in tassen en houdt ik wijselijk mijn mond. Aan de ontbijttafel hoor ik de verhalen aan over hoe laat ze uit zijn, uitval van eventuele lessen, over de plannen van carnaval en hoe hun dag er uit gaat zien. Als ze willen, want ‘s morgens lijkt het soms meer op een stoelendans. Ik wens ze vooral een fijne dag wanneer ze op de fiets stappen. Geen gemopper vanuit mij of een goedbedoeld ‘Heb je hier aan gedacht?’. Een goed begin van de dag.

Na vandaag mag het er weer af. Dat lijstje zit nu wel in hun hoofd. Bovendien hebben we een weekje vrij en geniet ik het meest van de dagen zonder klok of checklist. Fijne carnavalsvakantie! Goede zin... check!

Welke verantwoordelijkheid, die jij nu nog op je neemt, zou jij los willen laten en anders vast willen houden?

#coachopstelten #kindercoach #opvoeden #check #verantwoordelijkheidnemenvoorjezelf