Blog
Blogs en nieuws

De appel valt niet ver van de boom

Maandag 16 december 2019

De appel valt niet ver van de boom/stam

Appels zijn overal! Er zijn veel verschillende soorten, en ze hebben allemaal zo hun eigenschappen voor de verschillende doeleinden waarvoor ze worden gebruikt. We gebruiken ze in appeltaarten, we eten friet met appelmoes van weer een andere soort, of bewaren een appeltje voor de dorst. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten appels en ieder heeft zo zijn eigen voorkeur voor een bepaalde soort.

Er zijn wereldwijd duizenden verschillende rassen appels bekend als je ze allemaal zou tellen. En dan nog zijn omgeving, voeding, verzorging en (weers)invloeden bepalend voor de groei en smaak en hoe die er uit ziet. Elke appel is uniek. De afbeelding met deze appels hangt in mijn praktijk op het prikbord en nu pas zie ik wat deze eigenlijk ook verteld. 

Ze zijn allemaal appel.
Ze zijn allemaal uniek. 
Net als bij het kind. 
Ze zijn allemaal mens. 

En ook al lijken ze op elkaar... hebben ze veel van elkaar weg... zie je gelijkenissen... sommigen groot, klein, hard, zacht, zuur, zoet, rood, geel of groen... krijgen ze dezelfde (op)voeding... etc.etc... vallen ze niet ver van de boom... of van de stam. Ze zijn allemaal uniek! One of a kind.

Hoe ziet jouw appeltje er uit? Kwetsbaar, sterk, hard, zoet... ?

Ik schil tijdens coaching vaak een appeltje voor het kind, met kaneel... dat vinden ze lekker. Voortaan neem ik deze gedachte... de appel... daar in mee. Dit is er een van, want er zijn ontzettend veel metaforen met die ene appel of boom te bedenken. Het gaat niet alleen om de appel. Ook hoe dik die stam is, hoe groot hij nu al is, welke kwaliteiten, patronen, overtuigingen met zijn blaadjes de kruin vormen, welke invloeden van buitenaf de boom kunnen beïnvloeden, hoe hij zijn vruchten draagt welke blaadjes beter losgelaten kunnen worden... verspilde energie en tijd en ruimte voor nieuwe groei... weer genoeg ideeen en daar was slechts 1 appel voor nodig haha.