Blog
Blogs en nieuws

Zomerglitters

Donderdag 09 juli 2020
Daar was je dan.
Je was het allerlaatste cliëntje voor vandaag en deze week, waardoor ik al een beetje in de vakantiestemming zat. Achteroverleunend in mijn stoel gaf ik je de vrijheid om te doen wat je maar wilde. Geen vooropgezet plan, maar ‘wat dient zich aan’ (en zo werk ik eigenlijk het allerliefst). Er kwam meteen een grote glimlach op je gezicht en je vertelde honderduit.  
 
Want ja, dan wist je nog wel iets. Je wilde alvast een kunstwerk maken voor je nieuwe kamer en of ik een tijdlijn wilde maken van je leven. En als je dan aan het schilderen was mocht ik daar vragen over stellen, vertelde je. 
Natuurlijk meid! Je wilde duidelijk inzicht krijgen op een ontspannen manier, wat een wijsheid voor een 9-jarige. Jij ging op canvas aan de slag, ik op een groot vel papier. 
 
Ik vroeg je welke grote of kleine gebeurtenissen die hadden plaatsgevonden in je leven een plekje mochten krijgen op je tijdlijn. 
Je begon met het vertellen van je geboorte, dat je andersom geboren was. Ik tekende een eerste stip op de lijn, vertelde er ook wat over en schreef er je naam en geboortedatum bij. Wat nog meer. Je noemde ook nare dingen op en ook die kregen een plekje op de lijn. 
 
Ik vertelde je ondertussen dat in elke nare gebeurtenis ook weer mooie dingen zitten en keek me peinzend aan. Dat ik dat had geleerd op mijn ontdekkingsreis, vertelde ik. Ik noemde een voorbeeldje en vertelde je dat ik ze achteraf gezien voor geen goud had willen missen. Ik vertelde je dat ik daardoor nu wel doe wat ik doe en dat ik dat anders niet had gedaan. 
 
“En dan had ik jou waarschijnlijk ook nooit leren kennen!”, vertelde ik. “Dan hadden we nu niet zo tegenover elkaar gezeten.” 
Het was even stil en ik liet het zo. 
“Maar Suus, als ik al die minder leuke dingen niet had meegemaakt, had ik jou ook niet leren kennen en had ik nu ook niet dit mooie schilderij gemaakt,” vertelde ze enthousiast. Klopt helemaal.
We keken elkaar aan en er ontstond spontaan een lachbui.
Prachtig.
 
Kijkend naar de situaties op je tijdlijn, vroeg ik je of je dingen anders had kunnen doen. Nee. Daar had je geen invloed op. Sommige dingen waren voor je besloten, andere dingen waren nodig. Ik vroeg je waar je wel invloed op hebt. Je ontdekte dat je alleen invloed hebt op de manier hoe je met de situaties omgaat, hoe je er over denkt en wat je doet. 
Je liet meteen een mooi staaltje ‘omdenken’ zien waar grote mensen nog wat van kunnen leren. Want nu had je ineens het stapelbed wat je zo graag wilde, je mocht twee keer op vakantie in de zomer en je had ook nog mensen leren kennen die je anders nooit had ontmoet! Wauw! Zelfs een jaartje doubleren kon je op deze manier ineens heel anders zien. 
 
Ik vertelde je dat bij alle nare dingen die je meemaakt er vaak wel eerst een minder fijn gevoel bij komt kijken. En dat je soms echt nog niet meteen het mooie ervan kunt zien. Soms duurt dat ook wel een tijdje, soms ook wel heeeeel erg lang.
Ik vertelde je dat die gevoelens er mogen zijn. Ze hebben een functie omdat je daar de nare gebeurtenissen of tegenslagen mee kunt verwerken of een plekje kunt geven. En soms zijn ze die ‘lows’ ook nodig om je laten beseffen dat er ook ‘highs’ zijn.  
 
De laatste 5 minuten van de sessie, die je altijd in mag zetten voor een eigen spelletje ruilde je in om je schilderij extra te versieren met witte spetters, veertjes en heel veel gouden glitters. Het was werkelijk prachtig!
 
Je zwaaide me vrolijk uit, toen je de praktijk verliet. Met in de ene hand je schilderij en in de andere hand de poster met je tijdlijn.
 
Van de restjes verf die overbleven maakte ik in mijn art journal nog een pagina, op dezelfde manier zoals jij dat had laten zien. Een paars verloopje op de achtergrond, met dikke klodders die hartjes werden, witte spetters van de oude tandenborstel, roze veertjes en heel veel glitters. Als een herinnering aan het mooie gesprek met jou.  
 
Lieve grote meid. Ik wens je een prachtige vakantie toe. Strooi de glitters van jouw vreugde maar in het rond, waar je ook gaat. En ga met al die vrolijkheid maar mooie herinneringen maken voor je tijdlijn. Jij mag zo ongelofelijk trots zijn op jezelf.
 
#coachopstelten #creatiefcoach #coach #kindercoach #alskunstzinheeft #creatief #bijnavakantie