Blog

Back to school

Maandag 05 september 2022
Na een zomervakantie vol zon zijn vandaag de laatste scholen in het zuiden ook weer van start gegaan. En YES! Ook ik mag weer ‘Back to School’
Ook dit schooljaar mag ik weer meedraaien als onderwijsassistent op een VO Jenaplanschool. Daar begeleid ik een aantal dagen in de week leerlingen bij hun uitdagingen.
 
En al mogen de leerlingen nog een paar dagen langer van de zon genieten, de docenten en andere onderwijsondersteuners mochten vandaag al van start. In de aula werden we welkom geheten met koffie, thee en een gebakje met hierop mooie kernwaarden geschreven als; open, nieuwsgierig, inspirerend en eigenwijs. Een lekker begin!

Voor vandaag lag de focus op een ‘zachte landing’ en goede aftrap na zo’n 5-6 weken zomervakantie. Weer rustig opstarten met fijne gesprekken, met vertrouwde gezichten en nieuwe collega’s. 
Er waren verschillende presentaties, er was een gezamenlijke lunch, er was een hele interessante spreker en we mochten deelnemen aan diverse werkvormen. Super leerzaam allemaal. Aan het eind van deze dag werd nog eens benadrukt hoe belangrijk een goede start bij aanvang van een nieuw schooljaar is; de eerste ‘Gouden weken’ genaamd.
 
Grappig dat ze dat Gouden weken noemen. Bij de geboorte van een kind is dat namelijk net zo! Een fijn en warm welkom is o zo belangrijk voor een goede verbinding. Het eerste uur na de bevalling wordt dan ook het ‘Gouden uur’ genoemd. Een ontzettend belangrijk en speciaal moment voor zowel moeder als kind wanneer het kindje veilig in de armen van mama mag landen.
Zo kunnen ze aan elkaar wennen, elkaar bewonderen en de verbinding maken (en in dit eerste uur werkt dat hechten als een malle). Want het is nogal wat. Eerder zat hij in een warme vertrouwde baarmoeder en nu is hij na een (lange) reis in een nieuwe onbekende wereld terechtkomen. Hier moet hij ineens zelf gaan ademhalen en van zich laten horen. Er zijn vaak ook heel wat verwachtingen. 

Je kunt je wel voorstellen hoe belangrijk dat allereerste welkom is, zeker wanneer die overgang wat minder makkelijk verliep. Dat eerste contact, waarin hij voelt dat hij er mag zijn... samen met mama op adem komen en in haar armen liggen. De verbinding die hij op dat moment kan maken, verteld heel veel over de manier waarop hij zich kan verbinden met de wereld. Dat echte welkom waarin hij zich gezien, gehoord en geliefd voelt, die zachte landing, dat ‘Gouden uur’ dat neemt hij voor de rest van zijn leven mee. 
 
Gouden uur, Gouden weken.
Ik maak deze vergelijking om het belang van dat eerste welkom voor het kind duidelijk te maken. En al heb je niet altijd grip op de situatie, we kunnen er in ieder geval voor zorgen dat het kind zich welkom voelt. Soms maakt een klein gebaar, een lief woord of korte blik, in dat eerste uur, in die eerste weken al een wereld van verschil.
 
Vanaf woensdag starten de leerlingen zelf langzaam weer op. 
De brugklassers stappen letterlijk een nieuwe wereld binnen. Een hele overgang. Zij moeten zich nog vormen. Ze mogen het na jaren in vertrouwde omgeving nu helemaal zelfstandig gaan doen, zonder papa of mama. 
 
En hoe verschijnen ze op dat eerste uur, in die eerste weken. Zijn ze er eerder dan verwacht, komen ze alleen of samen de klas in lopen, of zijn ze te laat omdat het onderweg wat stagneerde? Je hebt er altijd wel een paar die er zo doorheen fietsen, maar er zijn er ook die een flinke reis achter de rug hebben. Waarbij alles even tegenzat. Hadden ze hulp tijdens het opstarten van de schooldag of moesten ze zelf initiatief nemen om de wekker te zetten?  
 
En ook de leerlingen uit de andere leerjaren…
Wanneer een kind vakantie heeft staat de ontwikkeling namelijk niet stil. Ze zijn allemaal gegroeid, ieder op hun eigen manier en in eigen tempo. Ze hebben een overgang gemaakt naar een nieuw leerjaar of nieuwe klas, en ook zij moeten weer even aan elkaar wennen. Ze zullen te maken krijgen met een nieuwe klas of nieuwe groepsdynamieken, een nieuwe mentor? Willen ze even flink van zich laten horen of komen met veel kabaal de klas in? Is het nieuwe ritme nog even wennen of willen ze liever niet zichtbaar zijn? Ze mogen allemaal weer even opnieuw ontdekken, ervaren en verbinding leggen. Ook voor deze pubers is een warm welkom belangrijk, groot of klein, we willen osn allemaal gezien, gehoord en geliefd voelen!
 
Ook wij mochten vanuit rust, eerst even samen bijkomen, aan elkaar wennen, elkaar bewonderen, verwonderen en weer de verbinding leggen. Heel fijn!
 
Op naar een zachte en ‘Gouden’ landing!
 
Wanneer je dit blog leest en merkt dat het enorm resoneert... Ik neem graag de tijd om met je mee te kijken hoe dat de start (van jou of) je kind is geweest, wat de behoefte is en wat je kan doen wanneer je hier verandering in wilt. Stuur me een mail of bel voor een afspraak. Weet dat elk moment dat een ‘overgang’ zich aandient, er al een is waarin iets geheeld kan worden.
 
#coachopstelten #atelieropstelten #coach #gold #goudenuur #goudenweken #trustyourjourney #hartvangoud #metameerjenaplan #nieuwschooljaar #zachtelanding #backtoschool