Blog
Blogs en nieuws

Paardebloem of bloesempracht

Maandag 03 mei 2021
Ik maak graag foto's van de natuur. Naast de voor de handliggende prachtige bloesempracht bij ons in de tuin zie ik ook de wat ondergeschikte paardebloemen staan. Veel grasveld bezitters zien deze liever niet in hun tuin terug. En juist van deze paardebloemen las ik onderstaande prachtige tekst op Facebook. Waarmee er bij mij ineens een hele andere kijk op de gele bloem kwam. Leerzaam en leuk. Ik deel hem even hieronder:

Hallo, ik ben een paardebloem!
Veel mensen noemen mij onkruid, maar ik ben een vriend en kom je helpen! Als je mij ziet, bedenk dan dat alléén IK maar daar op dat plekje wil en kan groeien.

Hoe dat komt?
Of de bodem is te compact, te hard of aangestampt en die wil ik met mijn wortels graag voor je losmaken. 
Of er is te weinig calcium in de bodem, die ik met het afsterven van mijn bladeren weer wat voor je zal aanvullen.
Of de bodem is te zuur, maar zelfs die kan ik voor je verbeteren als je mij de kans geeft.
Of het kan ook een mengeling zijn van wat ik hiervoor al opsomde natuurlijk.

Hoe dan ook. Ik kom bij je, omdat jouw bodem, jouw tuin mijn hulp nodig heeft. Dus het beste laat je mij ongestoord mijn gang gaan! Als alles hersteld is, zal ik vanzelf weer verdwijnen, beloofd! Maar moeilijk is dat wel, dat begrijp ik ook.
Alleen... Probeer je me toch voortijdig met wortel en al te verwijderen, hoe secuur je ook bent, ik kom met twee keer zoveel terug! Net zo lang tot je bodem verbeterd is. 

Je kan zelfs aan mijn groei zien in welk stadium mijn hulp zit. Liggen mijn bladeren plat op de grond dan ben ik nog lang niet klaar met je grond. Reiken mijn bladeren allemaal omhoog dan ben ik al een heel eind op weg.

Nog even iets anders. Ik ben een van de eerste bloeiers in het voorjaar, dus ik kondig de lente voor je aan. Overdag als het warm is, zet ik mijn bloemen open en 's avonds als het afkoeld doe ik ze snel weer dicht. Sterker nog, als het overdag niet warm genoeg is doe ik ze helemaal niet open! 
Mijn bloemen zijn het eerste voedsel voor insecten na hun winterslaap en daar waar andere planten OF stuifmeel OF nectar hebben, heb ik ze allebei! Tof hè. En niet te zuinig ook haha.

Mijn bloemen zijn zelfs lekker voor jullie mensen, wist je dat? Ik werd vroeger "honing (of goud) van de armen" genoemd omdat ze zo lekker zoet zijn in bv jam, saus of salade. Google maar eens op internet, het staat vol met recepten! Wil je het eens proberen? Wacht dan tot eind Mei of later voor je begint met plukken. En zelfs dan, pluk nog niet alles alsjeblieft! De biodiversiteit en bijen zullen je heel erg dankbaar zijn!

Dus heb een beetje geduld met mij. 

#paardenbloemenblazen #makeawish #coachopstelten