Blog
Blogs en nieuws

Dreaming of a white Christmas

Vrijdag 03 januari 2020
Laatste vakantiedag van de kerstvakantie en je kind heeft nog geen sneeuw gezien? Dan is het tijd voor schuimparty! Met scheerschuim. Kids love it! En het is ook nog eens goed voor hun sensomotorische ontwikkeling. Ze leren er van… en dat in de vakantie!

Tover een tafel (of tegelvloer) om tot een heus sneeuwdorp waar je kind zelf zijn wegen in ‘sneeuwschuift’. Of wordt het een carwash voor de speelgoedauto’s. Laat de fantasie de vrije loop. Na afloop kunnen ze zelf door de wasstraat. In bad met lekker veel sneeuw… uh schuim.
Kinderen vinden het vaak heerlijk te kliederen. Ze willen ontdekken! Het woord sensomotorisch is een samenvoeging van sensoriek en motoriek. Sensoriek: het opdoen van prikkels met de zintuigen (horen, voelen, ruiken, proeven en zien). Motoriek wil zeggen: het vermogen te kunnen bewegen. Beheers je deze twee vaardigheden goed dan kun je bijvoorbeeld een bal vangen (ziet hem aankomen, je steekt je armen uit en vangt).

De sensomotorische ontwikkeling is erg belangrijk voor ze. Ze leren hiermee hun eigen lichaam kennen, en via hun eigen lichaam de wereld om hen heen. Als kinderen onvoldoende kans krijgen hun sensomotoriek te ontwikkelen, bijvoorbeeld doordat ze niet genoeg buiten spelen of te weinig verschillende materialen tot hun beschikking hebben gehad, kunnen er zich problemen voordoen. Zo kan het bijvoorbeeld voor problemen zorgen in de taal- en rekenontwikkeling en sociale ontwikkeling.
En denk je nou… ’Jakkie, scheerschuim! Mijn tafel kan daar niet tegen! Dat heb ik niet in huis! Mijn kind is daar allergisch voor!’ …Wees gerust, er zijn nog heel veel andere sensomotorische mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van zand (er ligt toch geen sneeuw), klei, vingerverven, (koekjes) bakken, waterspelletjes of gewoon de afwas,
slijm maken, voelspelletjes (wat ligt er onder de handdoek) enzovoort… Leef je uit! Je kind ook natuurlijk

Kijk eens op Pinterest. Daar vind je nog veel meer scheerschuimkunst en voorbeelden van speelgoedauto's auto's in de 'sneeuw'

#coachopstelten #vakantie #dreamingofawhitechristmas