Blog

Vergeven is een cadeautje voor jezelf

Woensdag 24 juni 2020

Vergeven

Dat doe je niet voor een ander
Het is een cadeautje voor jezelf

Vaak voelt vergeven als of je de ander iets gunt en daarmee goedkeurt wat de ander zegt of wat hij of zij gedaan heeft. Het wordt gezien als een teken van zwakte, terwijl vergeven juist heel veel kracht en moed vraagt. Als je kan vergeven is dat een cadeau voor jezelf. Een groot cadeau. 
 
Al die emoties, je gevoelens van verdriet, angst of boosheid en de niet-helpende gedachten... Het is allemaal negatieve energie die je lichaam binnenkomt en niet kan stromen. Het zet zich vast in je lijf en houdt je weg van al het mooie in je leven. Het knaagt aan dromen en wensen die je hebt. Het neemt je volledig in beslag waardoor er vaak geen ruimte meer over is om te bloeien. En dat is zo jammer!
 
Juist wanneer je iemand vergeeft betekent het dat je daarmee het nare gevoel van je af kan schudden. Mensen maken nu eenmaal fouten. Soms bewust, soms onbedoeld. Vergeven stelt je in staat dat wat gebeurd is los te laten, waardoor het niet langer invloed heeft op jou. Je besluit daarmee de pijn niet langer met je mee te slepen en dat alleen voelt al een stuk lichter. Je kunt weer verder…*
 
Jezelf vergeven is net zo belangrijk als dat je de ander vergeeft. Want onder al die nare gevoelens en gedachten die in jouw huizen zit vaak boosheid verscholen. Je eigen boosheid, want je bent ook boos op jezelf! Boos, omdat je het hebt toegestaan dat de ander je (weer) zo behandelde. En dat, terwijl je met jezelf had afgesproken het nooit meer te laten gebeuren. Je bewaakte je eigen grenzen niet goed en eigenlijk had je heel anders willen reageren. 
 
Ben niet langer boos op jezelf. Vergeef jezelf voor al die keren dat je in een situatie terecht bent gekomen die achteraf niet goed bleek te zijn voor jezelf of voor de ander. Vergeef jezelf voor al die momenten dat je niet goed voor jezelf zorgde en hiermee in problemen bent gekomen. Voor alle keren dat je die niet-helpende gedachten had en nog niet met liefde en compassie kon kijken naar de situatie of de ander. Je hebt gedaan wat je kon. Met alle kennis en alle ervaring die je op dat moment had reageerde je precies goed. Waarschijnlijk zou je het nu anders aanpakken, maar dat is met de wijsheid die je inmiddels hebt. Dat is nu. Wat er gebeurd is, was toen. En jij bent goed, precies goed zoals je bent. 
 
Dus hoe klein of groot het ding ook is. Wat het ook is. Vergeef de ander en heel jezelf. Blijf niet langer hangen in irritatie, frustratie of schuldgevoel... Juist door te vergeven sta je jezelf toe niet langer slachtoffer te zijn.
 
Lastig? Dit kan helpen:
• Kies een rustig moment of rustige plek uit en sluit hem of haar in je hart. Wanneer je het niet persoonlijk kan zeggen zie dan de persoon voor je en zeg: Ik vergeef je en ik vraag je ook om mij te vergeven. 
• Heb je ook wel eens iemand gekwetst? Denk een terug aan hoe naar het eigenlijk voelde en hoe fijn het was toen de ander je vergaf. Wat voelde je toen? Was dat blijdschap, opluchting, of…
• Kijk eens waar iemand vandaan komt. Hoe komt het dat hij of zij zo reageerde? Wanneer je vanuit compassie naar de ander kan kijken verandert er ook iets in jezelf. Je hart opent zich en wordt groot genoeg om ook de ander binnen te laten. Niet dat je de situatie daarmee goedkeurt... maar je kunt inzien dat we allemaal fouten maken, we zijn als mens ‘werk in uitvoering’.
• Wanneer je je nog steeds gekwetst voelt over een bepaalde situatie, wanneer je jaloezie, frustratie, wrok of verdriet voelt, besef je dan dat diegene nog steeds macht heeft op jouw gevoel, je denken… en je gedrag. Soms kan een goed humeur er zelfs van omslaan. The energie flows where the focus goes. Wil je dat? Nee toch? 
• Probeer dankbaar te kijken wat je van een nare situatie geleerd hebt. Misschien heb je er wel mooie kwaliteiten door ontwikkeld die nu heel handig zijn. Of heb je geleerd om dingen nu anders aan te pakken. Ben je wijzer. Er is altijd wel iets moois te ontdekken. Bijvoorbeeld: ‘Omdat ik hem mocht ontmoeten heb ik wel nieuwe mensen leren kennen’. ‘Toen ik ontslagen werd ben ik eigenlijk veel leuker werk gaan doen.’ ‘Doordat ik haar heb leren kennen, ben ik ook gaan tennissen en daardoor...’ etc.
• Hoe graag we het ook zouden willen soms, je kunt de ander niet veranderen. Het enige waar je wel controle op hebt is hoe je zelf reageert op een situatie. Jij bent de baas! Verander jij je gedachten over mensen en dingen die gebeurd zijn dan veranderd dat ook je gevoel. Hoe wil jij je voelen?
 
* Vergeving betekend niet dat je de ander maar toe moet staan dat hij of zij je kwetst, pijn doet of slecht behandelt. Jij bent het waard al het goede te ontvangen. Vraag tijdig hulp wanneer je er niet alleen uitkomt.  
 
Wil je weten wat ik voor je kan doen? Bel me dan voor een afspraak of vul het contactformulier in.
 
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Coach op stelten via de link op de homepage. En geef een dikke duim op social media via Instagram of Facebook. I like it!