Blog
Blogs en nieuws

Sinterklaas en schimmel Ozosnel

Zaterdag 16 november 2019
Vandaag kwam Sint per stoomtrein aan in Apeldoorn. Dat is nog eens wat anders dan per stoomboot. Ook anders is de nieuwe schimmel van Sinterklaas, een paard wat zijn naam nog maar eens moet zien te bewijzen. Amerigo is met pensioen; Ozosnel is zijn opvolger maar weet nog niet waar elk kind woont. Als ie daar dan maar snel achter komt!
Met een stel pubers in huis is het ook zeker wat anders dan toen ze nog klein waren. Ik kan zo nu en dan nog wel verlangen naar de tijd van toen met al die bijbehorende gezelligheid. 

Die hoopvolle snoetjes, wanneer ze voor de televisie zaten en zagen hoe Sinterklaas de haven binnenvoer met zijn Pakjesboot 12. Onder een luidkeels ‘Zie ginds komt de stoomboot’.
De mooie tekeningen in de schoen, bakjes water, wortels en brood voor het paard. Het enthousiasme waarmee ze het spoor aan pepernoten volgden en daarmee iets in hun schoen ondekte. De onschuldige blik in hun ogen wanneer ik ze stiekem betrapte bij het snoepen, de leuke activiteiten die bij de intocht in het dorp georganiseerd werden… 

Nu ze ouder zijn is dat tijdperk afgesloten. We vieren het anders. En toch ging vandaag de televisie weer even aan. Tussen de wekelijkse sportwedstrijden door verkozen ze NPO even boven standaard Netflix serie om de intocht van deze Goedheiligman te kunnen kijken. 
En of het dan per stoomboot is of Sint en zijn gevolg ditmaal in een stoomtrein aankomen… Of het dan zwarte, witte of roetveeg pieten zijn. Of het nu Amerigo of Ozosnel is. Eigenlijk maakt dat niet eens zo veel uit. Zolang het maar een feest blijft van de kinderen, voor de kinderen en met de kinderen. Dat ze dromen en wensen mogen blijven hebben. Het even allemaal om hen draait. 
Wat ze zeker niet nodig hebben zijn volwassenen die op welke manier dan ook hun eigen ideeën omtrent hoe het sinterklaasfeest er uit moet zien aan elkaar op willen dringen.

Vandaag werd ik weer even herinnert aan deze foto. Geen Amerigo, of Ozosnel, maar wel een die zeker thuis hoort in de categorie schimmels. In die van de vergeten-zakjes-brood die onderaan in de sporttas zijn blijven liggen. Iieeuw. Dat mag verdwijnen! Het liefst meteen. Uit de sporttas. En wel snel! Ozosnel…